Oturma izni Nedir ve Nasıl Alınır?
Oturma izni Türk vatandaşı olmayan bir kişinin Türkiye’de süreli olarak ikamet etmesine izin veren belgedir.Oturma izni alma süreci ve gereklilikleri başvuranın içinde bulunduğu şartlara ve Türkiye’de kalma nedenine göre değişiklik gösterebilir. Türk vatandaşı olmayan bir kişinin oturma izni alabilmesi için T.C İçişleri Bakanlığı ‘ na veya kendi ülkesindeki bir Türk büyükelçiliği veya konsolosluğuna başvurması gerekir.
Çalışma, eğitim, aile birleşimi veya emeklilik gibi çeşitli nedenlerle verilebilir.Başvuru sahibi, kimliğinin kanıtını, Türkiye’de ikametgahının kanıtını ve kalış nedeninin kanıtını sunmalıdır. Ayrıca sabıka geçmişi kontrolü ve mali durumlarının kanıtını sağlamaları gerekebilir.
Oturma İzni Başvurusu İçin Gerekli Koşullar
Oturma izni verildikten sonra Türkiye’ de yaşamaya devam edebilmek için sahibi her yıl yenilemelidir. İkamet tezkeresi, oturma izninin koşullarına aykırı hareket edilmesi veya Türkiye’nin millî güvenliğine veya kamu düzenine zararlı olduğu düşünülen faaliyetlerde bulunması halinde de iptal edilebilir.
Oturum izni başvurusu için doldurulmuş bir başvuru formunun yanı sıra pasaportunuz, çalışma veya eğitim kanıtı ve mali durumunuzun kanıtı gibi destekleyici belgeler sunmanız gerekecektir.
Başvuru süreci menşe ülkenize ve Türkiye’de kalma amacınıza bağlı olarak değişebilir. Başvuru sürecine başlamak ve başvurunun bir parçası olarak biyometrik verileri (parmak izi ve fotoğraf) sağlamak için kendi ülkenizdeki bir Türk konsolosluğunu ziyaret etmeniz gerekecektir. Konsoloslukta yüz yüze bir görüşmeye katılmanız da istenebilir.
Başvurunuz onaylandıktan sonra Türkiye’deyken her zaman yanınızda bulundurmanız gereken bir oturma izni kartı alacaksınız. Bu kart, fotoğrafınızı, kişisel bilgilerinizi ve kalış süreniz ve geçerli olan tüm koşul veya kısıtlamalar dahil olmak üzere ayrıntılarını içerecektir.
Oturma izninin size otomatik olarak Türkiye’de çalışma hakkı vermediğini unutmamak önemlidir.
Türkiye’deyken çalışmayı planlıyorsanız oturma izninize ek olarak çalışma izni almanız gerekecektir.Başvuru için gereksinimler ve süreç hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Oturma İzni Danışmanlık Hizmetleri
Oturma izni almak için Deniz Kurumsal olarak danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Danışmanlarımız başvuru sürecinde sizlere rehberlik edecek ve gerekli belgelerin hazırlanması, sunulması ve takip edilmesi gibi konularda sizlere yardımcı olacaktır. Ayrıca, sabıka geçmişi kontrolü ve mali durumlarının kanıtı gibi konularda da sizlere destek verecektir.
Danışmanlarımız oturma izni almak için gerekli olan tüm yasal prosedürleri ve mevzuatı çok iyi bilmektedir ve sizlere en iyi hizmeti sunabilmek için güncel bilgiye sahiptir. Başvuru sürecinde ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun çözümü için de sizlere yardımcı olacaklardır.
Danışmanlık hizmetimi, başvuru sürecinden sonraki takip ve yenileme işlemleri için de geçerlidir. Bu nedenle oturma izni almak için danışmanlık hizmeti almanız başvuru sürecini kolaylaştırmasının yanı sıra, oturma izninizin süresince de sizlere destek sağlamaktadır. Oturma izni almak için danışmanlık hizmeti alarak sizlere zaman ve kolaylık kazandırmaktadır
Oturma izni sorgulama
Kişilerin devlet hizmetlerine ve bilgilerine elektronik ortamda erişmelerini sağlayan çevrimiçi bir portal olan e-Devlet Kapısı’nı ziyaret ederek de başvurunuzun durumunu kontrol edebilirsiniz. e-Devlet Kapısı’nı kullanmak için, bir hesap oluşturmanız ve e-Devlet Kimlik Numaranız (e-Devlet Kimlik Numarası) ile giriş yapmanız gerekmektedir.
Oturum açtıktan sonra ikamet izni başvurunuzun durumunu kontrol edebileceğiniz “Oturma İzni Sorgulama” hizmetine erişebilirsiniz. Bu hizmet izninizin mevcut durumu hakkında bilgilerin yanı sıra, başvuru sürecini tamamlamak için sağlamanız gereken tüm önemli gereksinimler veya belgeler hakkında bilgi sağlayacaktır.
e-Devlet Kapısı tarafından verilen bilgilerin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu ve başvuru durumunun resmi bir teyidi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtmek önemlidir. Başvuru ile ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, daha fazla bilgi için doğrudan İçişleri Bakanlığı ile iletişime geçmelisiniz.
Oturma İzni Çeşitleri
Türkiye’de ülkede kalış amacınıza bağlı olarak verilebilecek birkaç farklı oturma izni vardır. En yaygın türlerinden bazıları şunlardır:
- Öğrenci Oturma izni (Öğrenci izni): Öğrenci izni, yabancı bir vatandaşın Türkiye’deki bir üniversitede veya başka bir eğitim kurumunda okumasına izin verir. Öğrenci iznine başvurmak için, Türkiye’de tanınan bir eğitim programına kabul edilmeniz ve kayıt olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
- Aile Oturma izni (Aile izni): Aile Oturma izni, bir Türk vatandaşı ile evli veya bakmakla yükümlü olduğu yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de yaşamasına ve çalışmasına izin verir. Aile iznine başvurmak için, Türk vatandaşıyla olan ilişkinizin yanı sıra mali durumunuzun kanıtını da sunmanız gerekecektir.
- Araştırma Oturma İzni (Araştırma İzni): Yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de belirli bir süre araştırma yapmasına izin verir. Araştırma iznine başvurmak için bir Türk kurumu tarafından onaylanmış bir araştırma teklifinizin olması gerekecek ve ayrıca çalışma izninizin olması da istenebilir.
- Yatırımcı Oturma izni (Yatırımcı izni): Türkiye’de önemli bir yatırım yapmış olan bir yabancının ülkede yaşamasına ve çalışmasına izin verir. Bir yatırımcı iznine başvurmak için, yatırımınızın yanı sıra mali durumunuzun kanıtını da sunmanız gerekecektir.
Oturma izni uzatma
Oturma izni uzatma mevcut süresi dolmamış iznin yenilenmesine denir oturma izninizi yenilemek veya uzatmak için Türkiye’de oturma izni türüne dair kanıt gibi gerekli olabilecek destekleyici belgelerle birlikte doldurulmuş bir başvuru formunu sunmanız gerekecektir.
Oturma izni yenileme veya uzatma süreci sahip olduğunuz türüne ve Türkiye’de kalma nedeninize göre değişiklik gösterebilir. İkamet Başvurunuz ve destekleyici belgeleri şahsen sunmak için yerel bir göçmenlik bürosuna (göç idaresi) gitmeniz gerekecektir. Başvuru sürecinin bir parçası olarak biyometrik veriler (parmak izleri ve bir fotoğraf) sağlamanız da istenebilir.
Başvurunuz incelenip onaylandıktan sonra oturma izninizin güncellenmiş bitiş tarihini içeren yeni bir izin kartı alacaksınız. İlk başvurunuzdan bu yana Türkiye’de kalma nedeninizin değişmesi veya koşullarınızın değişmesi durumunda, izninizin süresinin orijinal son kullanma tarihinden daha kısa olabileceğini unutmamak önemlidir.
Oturma izninizi yenilemeniz veya uzatmanız gerekiyorsa mevcut izninizin süresi dolmadan başvurmanız önemlidir. Oturma izninizin süresi siz yenileyemeden sona ererse Türkiye’yi terk etmeniz ve kendi ülkenizden yeni bir başvuruda bulunmanız gerekebilir.